dr Małgorzata Pierko

Wśród wszystkich składników pokarmowych niezbędnych dla człowieka, i to zarówno u ludzi zdrowych, jak i chorych, bardzo dużą rolę w codziennym żywieniu odgrywają tłuszcze. Ich szczególne ważna pozycja wynika nie tylko ze względów żywieniowych, ale także z powodu profilaktyki oraz leczenia metabolicznych schorzeń układu krążenia, zagrażających obecnie już całym milionom ludzi zamieszkałych przede wszystkim w krajach rozwiniętych przemysłowo. Tłuszcze absorbowane przez organizm z pożywienia pełnią ważną rolę również e etiopatogenezie róznych typów choroby nowotworowej oraz otyłości. Takie i inne niekorzystne oddziaływanie na organizm ludzki wywierają jednak głównie tłuszcze zwierzęce.

Natomiast za zdrowie i bardzo pożądane w codziennej diecie powszechnie uważa się tłuszcze roślinne, w tym szczególnie oleje, a ze zwierzęcych - jedynie tran. Tłuszcze mają też olbrzymie znaczenie w kosmetyce (są używane np. do wyrobu kremów, szminek, olejków kosmetycznych), chemii użytkowej (wyrabia się z nich np. mydła i innr środki myjące oraz piorące) oraz w przymyśle (oleje techniczne, smary, kleje).

Olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego tłoczony na zimno, niefiltrowany, charakteryzuje się przyjemnym zapachem, aromatem oraz żółtą barwą. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, pieczywa, ziemniaków i innych potraw podnosząc ich smakowitość. Może być również stosowany do pielęgnacji skóry i włosów.

Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-6, należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które powinny być dostarczane z dietą.
Olej z krokosza ma wysoką zawartość witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem.

Zastosowanie:
Profilaktycznie w celu dostarczenia kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E należy spożywać dwie łyżeczki oleju z krokosza dziennie w trakcie posiłków. Stosować wyłącznie na zimno.

Wartość odżywcza 3700kJ/900kcal
Białko - 0; Węglowodany - 0; Tłuszcz - Suma: 93,00
Kwasy tłuszczowe nasycone: 9,5; kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 12,4; Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 78,1
Skład: Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius L.) - 100%

Olej z maku niebieskiego

Olej makowy tłoczony na zimno, niefiltrowany charakteryzuje się przyjemnym zapachem i aromatem nasion maku niebieskiego (powszechnie używanego do ciast). Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, pieczywa, ziemniaków i innych potraw podnosząc ich walory smakowe. Może być również stosowany do pielęgnacji skóry i włosów.

Zastosowanie:
Profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-6 należy spożywać dwie łyżeczki oleju makowego dziennie w trakcie posiłków. Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy dostarczać z dietą. Stosować wyłącznie na zimno.

Wartość odżywcza 3700kJ/900kcal
Białko - 0; Węglowodany - 0; Tłuszcz - Suma: 93,00
Kwasy tłuszczowe nasycone: 10,9; kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 17,8; Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 71,3
Skład: Mak niebieski (Papaver L.) - 100%

Olej rydzowy

Olej rydzowy otrzymany metodą tłoczenia na zimno z nasion lnianki siewnej uprawianej w Wielkopolsce.

Zastosowanie:
Jest doskonałym źródłem kwasów nienasyconych, w tym Omega 3 i 6 oraz witaminy E. Ze względu na lekko korzenny smak doskonale nadaje się jako dodatek do kasz, ziemniaków, sera białego, sałatek i surówek. Może być stosowany jako olej do pielęgnacji skóry, który odżywia i chroni naskórek.

Olej rydzowy posiada zgodny z zaleceniami żywieniowymi stosunek kwasów omega 3 do omega 6, który wynosi 1:2/

Z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zaleca się spożywać go wyłącznie na zimno.

Skład kwasów tłuszczowych [G] w 100ml
Wartość odżywcza 3700kJ/900kcal
Białko - 0; Węglowodany - 0; Tłuszcz - Suma: 93,00
Kwasy tłuszczowe nasycone: 8,9; kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 29,6; Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54,5
Skład: lnianka siewna (Camelina sativa L) - 100%



Olej kokosowy

Olej kokosowy otrzymany metodą tłoczenia na zimno z miąższu kokosa charakteryzuje się przyjemnym, naturalnym smakiem i zapachem. Zawartość kwasu laurynowego wynosi ok. 50% (kwas ten jest również składnikiem mleka matki). Zastosowanie:
Olej kokosowy idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia potraw jak i spożywania na zimno, jako dodatek do zup, sosów, dań oraz smarowania pieczywa
W kosmetyce olej kokosowy stosuje się do pielęgnacji ciała i włosów.

Wartość odżywcza 3700kJ/900kcal
Białko - 0; Węglowodany - 0; Tłuszcz - Suma: 92,00
Kwasy tłuszczowe nasycone: 87; kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 4,3; Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,03
Skład: 100% olej z miąższu kokosa